Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

IV Jesienny Piknik na Kaszubach w ZSP w Przodkowie [ZDJĘCIA]

MD
IV Jesienny Piknik na Kaszubach w ZSP w Przodkowie
IV Jesienny Piknik na Kaszubach w ZSP w Przodkowie nadesłane
"Pod rajskim jabłuszkiem" - to hasło, pod którym odbył się w tym roku IV Jesienny Piknik na Kaszubach w ZSP w Przodkowie. Uczestnicy imprezy przygotowywali dania, których głównymi bohaterami były właśnie jabłka.

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie już po raz czwarty odbył się jesienny piknik. W imprezie uczestniczyło 36 uczniów. Poszczególne drużyny reprezentowały szkoły ponadgimnazjalne z Sierakowic, Somonina i Przodkowa oraz gimnazja z Szemudu, Czeczewa, Pomieczyna, Żukowa, Somonina i Przodkowa.

Uczestnicy musieli przygotować trzy potrawy do wyboru- zupę, danie główne z jabłkiem, deser lub inną potrawę z wykorzystaniem jesiennych plonów i jabłek. Młodzież wykazała się godnymi podziwu zdolnościami kulinarnymi i niezwykłą inwencją twórczą. Po trzygodzinnej pracy na stołach pojawiły się m.in. pierogi z jabłkami, zupy z jabłek (w połączeniu np. z dynią czy selerem), zupa o nazwie „smaki lasu”, racuszki z jabłkami, musy jabłkowe, wykwintne roladki, mięsa i wątróbka z dodatkiem jabłek oraz kompot, marmolada, ciasta i soki na bazie jabłek.

Po wspólnej degustacji, wymianie doświadczeń oraz receptur potraw uczniowie zostali nagrodzeni książkami o tematyce kulinarnej. Nagrody wręczali zaproszeni goście, m.in. Mieczysław Woźniak - przewodniczący Rady Powiatu Kartuskiego, Eugeniusz Pryczkowski- wiceprzewodniczący Rady Powiatu Kartuskiego, Andrzej Wyrzykowski - wójt Przodkowa oraz dyrektor ZSP w Przodkowie Kazimierz Klas. W spotkaniu uczestniczyli też dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych powiatu kartuskiego.

Celem imprezy jest aktywizacja młodzieży do doskonalenia zawodowego, wspieranie uczniów w wyborze i planowaniu dalszej ścieżki zawodowej, rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowywaniem potraw, promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej i aranżacyjnej, wdrażanie nowoczesnych procesów technologicznych, gwarantujących zachowanie wysokiej wartości odżywczej, smakowej i estetycznej potraw, integracja i wspólna zabawa młodzieży oraz zachowanie tradycji regionalnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto