MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Ranny rowerzysta stracił przytomność. Potrzebował eskorty do szpitala w Gdańsku

NOWE
Ranny rowerzysta stracił przytomność. Potrzebował eskorty do szpitala w Gdańsku

Cavatina Guitar Festival w Bielsku-Białej, Czas koncertów, wywiadów i dyskusji

Cavatina Guitar Festival w Bielsku-Białej, Czas koncertów, wywiadów i dyskusji

Polecamy

Za nami drugi etap rewitalizacji Szlaku Hutniczego

Za nami drugi etap rewitalizacji Szlaku Hutniczego

Tygodniowy przegląd prasy w Żukowie, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Żukowie, (12.05-18.05.2024)

Młodzi Zdolni Kreatywni - ekipa nastolatków z Sierakowic planuje trasę koncertową

Młodzi Zdolni Kreatywni - ekipa nastolatków z Sierakowic planuje trasę koncertową