MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Rumunia na Euro 2024. Kadra, terminarz, grupa. Największą gwiazdą Hagi

Rumunia na Euro 2024. Kadra, terminarz, grupa. Największą gwiazdą Hagi

Zuzanna Kula ze złotym medalem mistrzostw świata i rekordem świata [FOTO]

Zuzanna Kula ze złotym medalem mistrzostw świata i rekordem świata [FOTO]

Polecamy

„Wieczne afery”, czyli walka rodziców o prezenty dla nauczycieli na koniec roku

„Wieczne afery”, czyli walka rodziców o prezenty dla nauczycieli na koniec roku

Chrupiący chleb portugalski nie tylko na śniadanie. Nie skończysz na jednej kromce

Chrupiący chleb portugalski nie tylko na śniadanie. Nie skończysz na jednej kromce

Ekspresowe konturowanie twarzy z efektem liftingu. Dwa ruchy i gotowe

Ekspresowe konturowanie twarzy z efektem liftingu. Dwa ruchy i gotowe