MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Gzik wielkopolski

Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Zobacz również

Pierwsza Komunia Święta w parafii św. Jana Kantego w Częstochowie. Zobaczcie ZDJĘCIA

NOWE
Pierwsza Komunia Święta w parafii św. Jana Kantego w Częstochowie. Zobaczcie ZDJĘCIA

Festiwal Przyrody w Ogrodzie Saskim w Lublinie. Zdjęcia

Festiwal Przyrody w Ogrodzie Saskim w Lublinie. Zdjęcia

Polecamy

Nie zatrzymał się do kontroli i zniszczył miernik prędkości. Odpowie nie tylko za to

Nie zatrzymał się do kontroli i zniszczył miernik prędkości. Odpowie nie tylko za to

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania