>> Smakosz 2015 - więcej o plebiscycie
Rozmowa z Anitą Nurek, managerem Restauracji Magnat w Borczu
Jak zrodził się pomysł na założenie restauracji Magnat?
Właściciele obiektu Magnat, państwo Zofia i Roman Bara, rodzice czterech córek, to zapaleni gospodarze. Już w ich domach rodzinnych zakorzeniono im miłość do gotowania i goszczenia ludzi, więc z biegiem lat powstał pomysł na stworzenie rodzinnego biznesu – miejsca, w którym połączą swoje pasje, wykorzystają efekty swojej pracy na gospodarstwie i będą spędzać czas w gronie rodzinnym.
Jakie pozycje z karty dań cieszą się największą popularnością?
Nasze najpopularniejsze dania to kaczka po magnacku, gęś w sosie własnym oraz pieczeń z karkówki w sosie żurawinowym.
Co Magnat szczególnie poleca swoim gościom?
Najbardziej rozpoznawalne nasze danie to kaczka po magnacku. Serwujemy połowę kaczki z dodatkiem pieczonych jabłek, gruszek oraz śliwek w delikatnym, winnym sosie. Do pozycji szczególnie godnych polecenia należy nasza pieczeń z karkówki - to starannie przygotowana sztuka mięsa, która odpoczywa przed pieczeniem w marynacie przygotowanej z wszelką starannością, a po upieczeniu podawana jest z sosem żurawinowym, który rozpieszcza podniebienia gości.
Czym wyróżnia się restauracja?
Naszą niewątpliwą zaletą jest położenie – przy trasie z Żukowa do Kościerzyny, zaledwie 25 km od Gdańska, a jednocześnie w otoczeniu pól i lasów, które malowniczo zaznaczają nas na mapie Kaszub. Posiadamy dwie kameralne, klimatyzowane sale, które pozwalają nam dostosować się do potrzeb klientów. Wokół Magnata jest mnóstwo zielonej przestrzeni, która sprzyja odpoczynkowi w naszym ogródku przed restauracją, a także w altanach.
Co jest największym wyzwaniem w prowadzeniu restauracji?
Właściciele oraz my, pracownicy, staramy się tworzyć zgrany zespół tak, aby móc realizować na co dzień nasze pasje i miłość do tej pracy, która rośnie w nas wraz z latami. Co najważniejsze, pragniemy zadowolić naszych klientów, by powracali do nas i czuli się u nas jak w domu. Myślę, że to jest właśnie największe wyzwanie w prowadzeniu restauracji.
Restauracja Magnat
adres: Borcz 27B
godziny otwarcia: od poniedziałku do niedzieli w godz. 8 - 18
telefon: 782 081 966, 724 214 177
strona internetowa: www.magnat-borcz.pl
organizacja imprez zamkniętych: tak, wszelkiego rodzaju
dodatkowe informacje: w każdą niedziele obiad w formie bufetu szwedzkiego; noclegi - 11 przestronnych pokojów (w tym 1 apartament, pokoje 1-, 2-, 3- i 4-osobowe) dla gości imprez okolicznościowych i innych zainteresowanych; na zewnątrz ogródek i altany
>> Dowiedz się, jak zagłosować na Restaurację Roku w Powiecie Kartuskim 2015 i sprawdź aktualne wyniki
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?