Zajęcia zostały przygotowane przez nauczycielki Mirosławę Cyman i Małgorzatę Chobot przy współudziale uczniów z klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Wypiekali pierniczki i zdobili je lukrem
Uczestnicy warsztatów z wielką chęcią i zaangażowaniem przygotowywali pachnące przyprawami i miodem ciasto na pierniki. Następnie wykrawali wybrane kształty i wypiekali ciastka. Kolejnym etapem było własnoręcznie dekorowanie wyrobów. Uczniowie wraz ze starszymi kolegami i koleżankami z technikum przygotowywali lukier królewski. Przyozdabiali pierniczki kolorowym lukrem oraz posypkami.
Pierniki zdobiły świąteczny stół
Gotowe wypieki młodzi cukiernicy zapakowali w celofan i zabrali ze sobą do domu. Każdy z uczestników otrzymał przepis, aby móc powtórzyć świąteczne wypiekanie w domu tak, by potem zdobiły wigilijny stół. Uczniowie z Załakowa otrzymali też pamiątkowe długopisy i ołówki od Grzegorza Macholi, dyrektora ZSP w Sierakowicach.
Polacy badają kosmos
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?